за мен

Както вече разбрахте, аз съм Светослав Спасов или както повечето ме наричат – Светльо. Роден съм през 1976 г. в София, но не съм софиянец и никога няма да бъда. Откакто се помня, природата и дивите животни са ме вълнували, а непристъпните планини и мрачните гори – привличали. Това бе и причината през 1992 г. да стана член и доброволец на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).


След дипломирането ми от Биологическия факултет на Софийския университет имах късмета да започна работа в БДЗП.


Птиците и природата са моята първа страст, но след 1990 г. фотографията стана важна част от живота ми. Започнах да снимам най-вече диви птици, но също и други живинки, изпречили се пред обектива. Доволен съм, че отминаха времената, като тези в края на 90-те, когато трябваше да работя цял месец, за да си купя едва два филма Fuji Velvia. Диапозитивите бяха толкова ценни и се употребяваха с такова внимание и прецизност, че от 36 кадъра в един филм се очакваше да има поне 34 фотографски шедьовъра. Дигиталната ера даде нов тласък на фотолюбителите, в това число и моя милост. Отдавна се научих да държа фотоапарата, но никога не навлязох в дълбоките води на артЪ фотографията – аз съм плебей и като такъв съм затънал в буквализма на фотоизображенията, в случая не заради прелестите на някоя Дулсинея, а заради нерационалния ми интерес към пернатите.


До сега имам публикувани снимки в издания на National Geographic, GEO, BBC Knowledge, Birds, Европейска комисия, BirdLife International и много други в България, Белгия, Беларус, Великобритания, Грузия, Гърция, Германия, Естония, Норвегия, Холандия и САЩ.